EI MIKÄ TAHANSA VILLAMATTO

Tytön huoneen lattialla on pieni vaalea villamatto, pinnallakin oleva Beni Ouarain. Se on paitsi ajattoman kaunis, kertoo myös tarinan. Minähän rakastan tarinoita tuotteiden takana. Tämän maton ja sen takana olevan yrityksen tarinan haluan jakaa myös teille.

Sukhi on yritys, joka tarjoaa mattoja niin Intiasta, Marokosta, Nepalista kuin Turkistakin. Paikalliset kutovat matot käsin tilauksesta, paikallisista puhtaista ja luonnonmukaisista raaka-aineista.

”Autamme käsityöläisiä ympäri maailmaa säilyttämään ja ylläpitämään omaa käsityöläisperinnettään. Matonteko on heidän taidettaan. Ja tällä taiteella on oma historiansa ja tarinansa.”

Kuva: Sukhimatot

Meidän Beni Ouarain-matto tulee Marokosta. Perinteinen paimentolaismatto on kudottu käsin Atlas-vuorilla asuvan naisen toimesta. Mattopaja on kylän ainoa potentiaalinen työpaikka naisille, joista suurin osa on luku- ja kirjoitustaidottomia. Värjäämätön, luonnonmukainen villa mattoihin tulee Atlas-vuorten omasta lammasrodusta, jonka villa on pehmeää ja hienolaatuista. Lampaat laiduntavat melko vapaasti alueella.

Jokainen matto on käsityötä ja niissä näkyy tekijänsä kädenjälki. Lisäksi valitsemassani Malika-maton kuvioinnissa näkyy elementtejä tekijän omasta elämästä.

”Toisinaan matossa voi olla viittauksia luonnontapahtumiin. Toisinaan siitä löytyy arkielämän vaiheita. Olemme nähneet matoissa symboleja syntymästä, hedelmällisyydestä, luonnosta ja naiseudesta. Näistä symboleista nousee tarinoita paimentolaiselämästä.”

Pidän ajatuksesta, että mattojen tuottaminen on viety alueelle, jossa alkuperäinen osaaminen on. Berberikulttuurissa mattojen kutominen on perinne ja maton nimikin tulee Beni Ouarain-paimentolaisheimosta. Arvostan sitä, että mattopajalla voidaan tarjota töitä ja elantoa alueen naisille, heidän ehdoillaan ja kulttuuriaan kunnioittaen. Arvostan myös sitä, että Sukhi haluaa omalla esimerkillä lisätä arvostusta berberikulttuureja kohtaan. Sukhi antaa kunnian maton tekemisestä niille, kenelle kunnia kuuluu. Meidän maton mukana tuli lappu, jolle tekijä oli käsin kirjoittanut oman nimensä. Ihana, että matto on kulkenut tekijän käsistä meille, pienten jalkojen alle.

Vaikka paimentolaismatot ovatkin nyt osittain pinnalla, koen että tämä ei ole kohdallamme trendien ohjaama valinta vaan aikaa kestävä, loppuelämän hankinta. Sen takaa kestävät materiaalit sekä ajaton ilme.

Sukhin sivuilta löydät videon ja paljon tietoa mattojen tekemisestä, jos lisätietous kiinnostaa. Heidän työnsä kolahtaa ainakin minuun ja arvomaailmaani.

Kaupallinen yhteistyö

You may also like

2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *